2015. október 15.

Oreo keksz házilag

Szeretném megosztani veletek házi oreo keksz receptem, könnyed mutatós sütemény, pont passzol a kakaó és a tejszínes vajas krém. :) Az eredeti recept módosításra szorult. Jó sütögetést!

HOZZÁVALÓK:

A kekszhez:
-25 dkg liszt
-10 dkg holland kakaó
-1 teáskanál szódabikarbóna
-1/2 teáskanál sütőpor
-12,5 dkg porcukor
-12,5 dkg vaj
-1 db tojás
-csipetnyi só
- 4-5 evőkanál tejföl (amennyit a tészta felvesz, hogy jó állaga legyen!)

A krémhez:
-5 dkg vaj
-25 dkg porcukor
-4 evőkanál habtejszín (Hulala cukrászhab típusú tejszínt használtam)
-1 teáskanál vaníliakivonat v. vanília aroma (vaníliás cukor is mehet bele, ha szeretnénk)

30 darab töltött keksz készülhet belőle.

ELKÉSZÍTÉS:

A krém elkészítésével kezdjük el a süti készítést, mivel a krémnek picit szilárdulna kell. Robotgéppel a vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliakivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, és kb. 5 percig még keverjük közepes fokozaton a krémet (így verődik fel a tejszínhab!) majd a hűtőbe tesszük.

Miután kimértük mérlegen a mennyiséget a lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, valamint a sóval. Hozzáadjuk a porcukrot, elkeverjük, majd a tojást és elmorzsoljuk a vajat a kezünkkel, hogy jó homogén legyen. Már nem liszt finomságú a tészta keverék, de mivel még nem áll össze kb. 4-5 evőkanál tejföllel állítjuk össze nagy tésztagolyóvá.  Figyeljünk arra, hogy annyi tejfölt adjunk csak hozzá, amennyit a tészta felvesz, ne többet, mert különben túl lágy lesz a tészta.



A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát kb. 1-2 mm-es (késhegy) nagyságúra nyújtsuk, (ennek hatására láthatjuk, hogy fényes és sima a tészta) majd 5-6 cm-es pogácsa szaggatóval vagy egy hasonló paraméterrel rendelkező pohárral kiszurkáljuk.


Összesen 60 darab keksz formának kell kijönni a tésztából.


Sütőpapírral bélelt laptepsire rakosgatjuk, és kb. 8 perc alatt készre sütjük. (Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. A sütőből kivéve még puhának tűnhet, de amikor kihűl, majd omlós lesz.) Megvárjuk, hogy a keksz kihűljön.



A krémet kivesszük a hűtőből, és 1-1,5 teáskanálnyi krémet teszünk a keksz egyik felére, majd ráteszünk egy másik kekszet és finoman addig nyomjuk őket egymáshoz, amíg a krém eléri a kekszek széleit. És kínálásra kész!



Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése